Cum obținem excelență?

Ajuns acasa, am deschis o sticla de Cabernet Sauvignon Feteasca Neagra din ‘86. Si meditez. Ma intreb de ce doar un procent foarte mic de oameni sau structuri organizationale reusesc sa produca excelență.

De fapt, ma intreb de ce excelența e aproape inexistenta. In lume, in societate, in companii, in organizatii, in relatii, in servicii sau produse, in viata mea.

Pornesc de la ideea ca noi ca si oameni incercam constant sa ne depasim conditia. Vrem sa fim mai buni, mai cititi, mai informati, mai concisi, mai inteligenti.

Cu toate astea, de ce doar un procent foarte mic dintre noi ajung la excelență? Ce se intampla cu dorinta noastra de a ne depasi conditia? De ce foarte multe ori oamenii renunta la vise si se multumesc cu un job de la 9 la 17?

Lipsa de entuziasm, pasiune, viziune, strategie? Nu cred. Sunt sigur ca Bill Gates (sau mai recent Steve Ballmer) le are pe toate patru. Cu toate astea, majoritatea produselor Microsoft se scalda in mediocritate. De ce?

Ma mai intreb de ce ne multumim cu putin? “Lasa ca merge si asa” e deja un termen pe care il folosim in fiecare zi. Acasa, la munca, in relatii si asa mai departe. Din nou, de ce?

Raspunsul e destul de simplu, cred. “You are what your friends are” imi zicea un prieten zilele trecute. Si asa e. Traim intr-o lume mediocra, fie ca vorbim de Romania, USA sau Danemarca. Si asta ne influenteaza fara sa ne dam seama.

Ca si concluzie, ceea ce le lipseste cel mai mult oamenilor este darul de a da mai departe entuziasmul, pasiunea, viziunea, strategia si curajul lor.

Suntem atat de ocupati, stresati si angrenati in taskurile si problemele cotidiene incat uitam ca trebuie, cu orice pret, sa producem excelență. Nu putem face asta singuri, asa ca trebuie sa incercam sa ii influentam pe cei din jurul nostru.

Pentru a obtine excelență, trebuie sa investesti in oameni. The rest will follow.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s