Cum si de ce sa comunicam?

Comunicarea e unul din darurile pe care cu totii il avem. Unii mai bine dezvoltat, altii mai putin.

Problema comunicarii nu este ca nu stim sa facem asta, ci ca nu ne intereseaza. De prea multe ori suntem atat de stresati, nervosi si ingrijorati incat nu realizam ca daca am comunica asa cum trebuie, lucrurile s-ar rezolva mult mai usor.

Am invatat asta pe pielea mea. Dupa ce am pierdut cativa clienti din cauza ca nu stiam sa comunic eficient, am invatat ca in absolut orice circumstanta este bine sa fii sincer si direct cu persoana cu care lucrezi, traiesti, etc.

Deadline-uri depasite? Comunica-le, nu spune ca “e gata maine”. Mariri de buget? Comunica-le, nu trimite direct invoice-ul. Nu il mai iubesti? Spune-i in fata, nu fugi cu altul.

Cum sa comunici? Asta tu stii cel mai bine, pentru ca te cunosti. Dar iata cateva sfaturi de bun simt:

Inainte de toate, asculta. Atunci cand discuti cu cineva, asculta ce are de spus nu te gandi la ce vrei tu sa-i spui.- Nu te certa, contrazice-te si argumenteaza. De prea multe ori avem impresia ca le stim pe toate si ca avem solutia cea mai desteapta, inteligenta, eficienta si ieftina. Nu e asa.- Fii calm si umil. Daca esti nervos si ai o atitudine de superioritate fata de interlocutorul tau cu siguranta nu vei rezolva nimic.- Recunoaste-ti greseala si cere-ti iertare. Suntem oameni si gresim, si nu trebuie sa ne fie rusine de asta. Cu cat iti dai seama mai repede de greseala ta si o comunici elegant si cu parere de rau, cu atat poti rezolva problema mai eficient.

Comunicarea rezolva multe probleme si de cele mai multe ori chiar te ajuta sa le eviti. Comunica, nu-ti fie teama, pentru ca nimic nu poate fi mai rau decat sa te ascunzi. Mai devreme sau mai tarziu vei fi tras la raspundere pentru problemele pe care nu le-ai comunicat la timp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s