Multi-tasking – Screwing everything up simultaneously

Oamenii nu sunt multi-tasking, oricât de mult si-ar dori să fie. De fapt majoritatea dintre noi doar distribuim atenția dintr-un proiect în altul, crezând că avem capacitatea de a lucra pe mai multe fronturi în acelasi timp. Asta ne face să pierdem un lucru foarte important: concentrarea.

Esti mulțumit cu ceea ce faci? Steve Jobs spunea mai demult: “Îmi place să mă trezesc în fiecare dimineață, să mă uit în oglindă si mă întreb: Sunt complet mulțumit, fericit si împlinit cu ceea ce voi face astăzi? Dacă răspunsul este NU prea multe zile la rând, stiu că trebuie să schimb ceva.” Asta fac si eu, în fiecare dimineață, de vreo 2 ani încoace, iar acum câteva luni mi-am dat seama că nu sunt 100% mulțumit cu ceea ce fac. Pentru că…

… mi-am propus să schimb lumea. Si dacă vreau să schimb lumea trebuie să mă concentrez pe viziune. Jobul de la Brainient nu-mi permite asta pentru că sunt prea multe lucruri de făcut, prea mulți clienți care trebuie serviți, prea multe task-uri zilnice pe care nu-mi place să le fac si pe care cu siguranță altcineva le-ar face mai bine.

Nu există nu pot, există nu vreau. Când eram mic, sora mea îmi spunea tot timpul: “nu există nu pot, există nu vreau”, atunci când făceam exerciții la matematică. Îmi dau seama că nu mă mai pot implica în atâtea proiecte. Fără să constientizez direct, înseamnă că nu mai vreau.

The list, si analize de sfârsit de an. La fiecare început de an, majoritatea oamenilor îsi fac liste. Pe care le uită într-un sertar prăfuit si îsi văd de viața lor în continuare, mai mult sau mai puțin fericiți, mulțumiți sau împliniți. Am si eu o listă, pe care o revizuiesc si updatez odată la 3 luni. Nu e o listă de început de an, ci e una pe care o tot modific si revizuiesc din 2004 încoace.

Shift your focus, din 2 în doi ani. Asta fac eu, de ceva vreme încoace. Doi ani de freelancing, doi de media & teve, doi de software development. Urmează alți doi, care se anunță foarte interesanți. Pentru că trec din postura providerului în postura clientului. Până acum am încercat să le împac pe amândouă, dar mi-am dat seama că nu se poate. 

Nu plec nicăieri, doar îmi focusez atenția si resursele diferit. Voi rămâne în continuare CEO la Brainient, dar nu mă voi mai ocupa de operațiuni. O să continui să ofer consultanță si o să mă implic în dezvoltarea produselor pentru câțiva dintre clienții Brainient. În locul meu va veni cineva care cu siguranță se va descurca mai bine pe partea asta. 

În final, asa cum avem nevoie de MaiMultVerde, avem nevoie si de MaiMultăEducație. Dar mai durează până atunci, pentru că încă mai am am multe de învățat si piețe de reinventat. But I’ll shift my focus there too, at one point.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s