Cum să-ți investeşti banii

On the top of my head, în seara asta am trei idei care zburdă prin capu-mi, legat de investiții si greseli pe care le-am făcut eu în ultimii câțiva ani si pe care n-as vrea să le facă si alții. Fără o ordine anume, here goes:

1. Începe cu puțin. Si ține-o asa până investiția se dovedeste a fi viabilă. E mai bine să esuezi si să rămâi cu niste bani, decât să esuezi si să rămâi cu zero lei în cont.

2. Variază. Sau nu-ți pune toate ouăle într-un singur cos, cum zic unii. Ar trebui să te întrebi: dacă esuez, voi mai avea destui bani ca să supraviețuiesc zilei de mâine? Voi avea destul cash pentru o nouă investiție?

3. Calculează toate investițiile în ROI. Gândeste-te în felul următor: pentru fiecare x lei investiți, primesc cel puțin 2x înapoi? Nu mă refer neapărat la cash, ci la valoare creată prin acea investitie. Dacă nu, atunci sunt 99% sanse să nu fie o investiție bună.

Pentru cârcotasi, vorbesc din perspectiva unui om care a investit câteva zeci de mii de euro în niste proiecte (cum ar fi ăsta) care nu au avut un ROI foarte profitabil. I learnt it the hard way, ca să zic asa :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s