Profesori de România

Când eram mic, îmi doream să devin matematician. Pentru că o urmăream pe doamna Mateescu, geniala profesoară de matematică din scoala generală 96, si mă uimea precizia, exactitatea si claritatea cu care îsi gândea fiecare gest, cuvânt sau abordare. Îmi doream ca într-o zi să ajung să gândesc si eu la fel de profund, să reusesc să am o viziune de ansamblu dar în acelasi timp să pot intra în detalii fără să mă pierd în ele.

Scoala generală 96 avea, si probabil încă are, zeci de cadre didactice. Zeci de profesori dintre care eu am ținut minte doar unul. De ce? Pentru că a fost remarcabil. Pentru că m-a făcut să-mi doresc să fiu si eu asa. Pentru că m-a inspirat.

În țara asta mică, perimată si îmbuibată cu prostie la rang înalt numită România există câțiva dascăli care merită (mai) mulți bani. Însă acestia pot fi numărați la degetele copiilor dintr-o grupă de clasa a 4 a. Atât.

Mi se pare strigător la cer că niste oameni al căror job le oferă 4 luni libere pe an si multe alte beneficii financiare neimpozabile (cei care au copii la scoală sau liceu stiu mai bine) au tupeul să ceară accepte o majorare de 56% a salariului. Pe banii mei. Pentru ce?

Am o idee, domnilor ministri: ce-ar fi să devenim un pic mai pragmatico-realisti si să-i plătim pe cei care ne educă copiii în funcție de rezultate. Si dumneavoastră aveți copii, nu-i asa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s