Focus

Anything that won’t sell, I don’t want to invent. Its sale is proof of utility, and utility is success.”

După cum probabil ați citit “prin blogosferă”, am închis BrainTV si Vertimo. Si la propriu si la figurat. Nu s-a mai lucrat la ele de anul trecut în Noiembrie, si am decis să încep anul cu un shut-down complet.

Da, as fi putut să le țin up & running în continuare, pentru că costul de găzduire e insignifiant, dar le-am închis in scop pur declarativ (atat la nivel personal cat si public):

1. Anul ăsta mă focusez. Cel mai important lucru pe care l-am învățat în ultimii 2 ani este că nu le pot face pe toate. Am decis să mă concentrez pe celelalte 3 companii pe care le-am pornit si care produc rezultate. Adică bani.

2. Nu mi-e frică de esec. Din toate cele cinci companii pe care le-am pornit (sau la care am avut o contribuție importantă), trei sunt profitabile sau foarte aproape de profitabilitate. Două au esuat. Un raport bun, zic eu.

3. Nu mă interesează ce zic “ceilalți”. Am 22 de ani, fac bani si succes. E normal ca oamenii să se agațe de orice ca să arunce cu noroi spre mine. La români, asta-i regulă de pe vremea lui Caragiale. Si să ne reamintim de graficul ăsta, dacă tot suntem aici.

4. Nu-mi pierd timpul aiurea. Experimentez, încerc, dau cu capul, mă ridic, învăț, o iau de la capăt. Cu mai mult entuziasm, mai multă maturitate si mai multă experiență. Stiu, veți spune că gresesc si că nu asa se fac afacerile. Tind însă să cred că domnii Schmidt, Murdoch si Branson stiu si ei câte ceva.

5. Îmi place să risc. Sunt întotdeauna all-in, pentru cei care mai servesc un texas hold ‘em din când în când. Dacă vroiam confort, eram de mult coleg cu Vivi. Îmi place să risc, si am si o întreagă teorie legată de asta.

Ca să concluzionez: sunt de părere că succesul este direct proporțional cu suma învățăturilor rămase în urma esecurilor din care ai avut puterea si curajul să te ridici. Important e să nu-ți fie frică.