Arta ignoranței

Astăzi se împlinesc 3 luni de când n-am mai citit niciun ziar. De când n-am mai urmărit nici un buletin de stiri si de când n-am mai citit nicio publicație care prezintă într-un fel sau altul hard news, offline sau online, blog sau nu.

A fost un experiment pe care îl zămisleam de multă vreme, pentru că dintotdeauna mi-am dorit să cultiv o ignoranță selectivă față de tot ceea ce nu îmi influențează în mod direct viața sau activitățile cotidiene. Si pentru că orice experiment trebuie monitorizat si măsurat, mi-am luat din când în când notițe legate de acțiuni si progres, pe care o să încerc să le sintetizez mai jos.

Email & RSS. Prietenii si cei care îmi trimit mailuri frecvent stiu că în Noiembrie am început să-mi citesc emailul de doar două ori pe zi. Am si setat un autoresponder, care dealtfel a funcționat mult peste asteptări. Am constatat că în 99% din cazuri emailurile nu sunt urgente. Iar celelalte 1% sunt urmate imediat de un telefon. Am scos din Reader 274 de bloguri, si am tăiat 137 de oameni pe care îi urmăream pe twitter, rămânând cu 6 prieteni ale căror mesaje chiar mă interesează. Am câstigat 7h / săptămână, conform Rescue Time. În 3 luni, asta înseamnă mai mult de 10 zile. Da, 10 zile.

Radio, tv, stiri, tabloid, bârfe si prost gust. N-am mai urmărit un buletin de stiri de multă vreme. Când sunt acasă, televizorul e în permanență pe VH1 sau legat la Mac-ul care îmi serveste filme sau muzică. Nu stiu cine e sexy brăileanca, câți ani are eleva porno, dacă Elodia a fost găsită sau nu sau cât de acută e criza în România. Am ales să nu mă intereseze, pentru că am înțeles că informațiile astea nu mă vor face nici mai bun, nici mai bogat, nici mai frumos, nici mai destept. Singurele emisiuni de radio pe care le ascult sunt Guerrilla de Dimineață cu Dobro si Craio si Guerrilla Logout cu Bogdan Serban. De fapt, singurul Radio pe care îl mai ascult este Radio Guerrilla. Rezultatul? În ultimele 3 luni am citit 12 cărți. O medie de o carte pe săptămână,  în condițiile în care înainte de experiment citeam cam una pe pe lună.

Friends are good. Virtual friends are not. Internaut dedicat încă de mic copil, dintotdeauna mi-a plăcut să-mi fac conturi pe tot felul de site-uri proaspăt lansate, sau nu. Până recent, dădeam Add tuturor pe facebook, răspundeam fiecărui @reply pe twitter si chiar aveam si un cont, inactiv ce-i drept, pe hi5. Le-am sters pe toate în afară de cel de pe Facebook, unde am numai prieteni din viața reală, si cel de twitter, unde am 644 de followeri interesați de ceea ce spun. Ceea ce îmi piaptănă foarte tare ego-ul, recunosc :). Rescue Time zice că si asta m-a scăpat de vreo 2h de procastinare pe săptâmână. Încă 3 zile câstigate, în 3 luni.

La o săptămână de la începerea experimentului mi-am dat seama că nu pierd nimic. Iar în ultimele trei luni am constatat că dacă o informație este cu adevărat importantă, va ajunge la mine în mod sigur. În era tehnologiei n-ar trebui să căutăm noi informația, ci ar trebui să vina ea la noi atunci când avem nevoie de ea. Believe it or not, se întâmplă.

Cred că cel mai important aspect al acestui experiment este că mi-am recâstigat independența față de informația irelevantă care îmi este bagată pe gât în fiecare zi. Si e atât de bine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s