Cum definim succesul?

Sunt vreo trei ani de când, împreună cu Florin, am lansat la apă deja bine cunoscuta expresie “facem succes”. Binecunoscută în internet, desigur. Mai durează până ajunge mainstream :-). Tot de atâţia ani cârcotaşii mi-au sărit în cap cu remarci gen “cum e cu succesul acuma, mă?” de fiecare dată când am închis câte un proiect. Şi de-aici întrebarea: Cum definim succesul?

Am observat că majoritatea oamenilor văd succesul ca pe un scop. Cică eşti de succes atunci când, desigur, faci succes. Şi faci succes, desigur, atunci când ai euro în cont, maşină cu mulţi cai putere, iubită cu vârsta sub 20 de ani şi apartament în centru. A, şi atunci când nu închizi niciun proiect, că face rău la imagine. Ei bine, nu. Pentru mine, e matematică pură: dacă scopul e să faci succes şi succesul e definit de cele de mai sus, chestiuni care pe mine nu mă interesează, rezultă că pe mine nu mă interesează să fac succes :-). Sau mai bine spus, că eu definesc altfel succesul.

Sunt de părere că succesul trebuie să fie efectul unui cumul de acţiuni şi rezultatul unei viziuni, nu scopul în sine. Din acest motiv, cred că succesul n-are nicio legătură cu mărimea portofelului sau eşecul proiectelor lansate şi abandonate, atât timp cât înveţi din fiecare experienţă. Chiar azi mă uitam pe proaspătul blog al lui Radu Georgescu, în pagina de Proiecte. Am văzut acolo vreo 5 proiecte pornite şi abandonate. Nu ştiu voi, dar eu unul consider că Radu Georgescu e un om de succes.

Încercând să definesc succesul, mi-am dat seama că pentru mine a face succes înseamnă să construiesc produse, servicii şi echipe care să rezolve probleme reale, şi să fac asta împreună cu oameni cu care să-mi facă plăcere să lucrez.

Sunt foarte curios cum definesc succesul Dragoş Bucurenci, Cosmin Alexandru, Dragoş Stanca, Radu Georgescu sau Manafu, nişte oameni pe care îi admir şi apreciez. Domnilor, aveţi legătura.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s