Nu toate milioanele sunt egale

Au aparut in ultima vreme in presa din Romania cateva articole despre Brainient care folosesc cifre ce sunt departe de realitate si consider ca este de bun simt sa le clarific.

S-a spus in cateva randuri ca Brainient valoreaza 50 de milioane de lire. Pe cat de mult mi-ar placea sa cred ca atat valoram, un startup in tehnologie este evaluat intr-unul din urmatoarele doua momente: in momentul unei investitii sau in momentul unei vanzari. Intr-adevar, Brainient a primit finantari in valoare de 5 milioane de dolari, insa din motive comerciale am decis sa nu facem publica evaluarea companiei la care a fost facuta investitia. Compania nefiind vanduta, nu exista in momentul de fata o evaluare externa pe care sa o facem publica. Drept urmare suma vehiculata este, cel mult, un ‘wishful thinking’ al fondatorilor si in niciun caz o evaluare declarata si asumata a Brainient.

A doua idee vehiculata este cea conform careia cateva milioane de lire s-ar afla si prin conturile mele personale. Realitatea, insa, este alta. Pentru a construi un startup, un fondator sau mai multi pornesc de la o idee. Pentru a transforma ideea intr-un business, acestia iau bani de la investitori, care primesc, la schimb, un numar de actiuni in cadrul companiei. Toti banii sunt investiti in companie pentru a o dezvolta, iar singurul moment in care fondatorii primesc bani (in afara de salariu) este acela in care compania este vanduta (ceea ce inca nu s-a intamplat pentru Brainient). Ideea ca as fi milionar mi se pare amuzanta, avand in vedere ca realitatea este cum nu se poate mai diferita: de cand am fondat Brainient, in primul an nu am primit salariu deloc, in urmatorii doi ani am fost platit cat sa imi pot acoperi costurile in Londra, iar in momentul de fata sunt probabil unul dintre cei mai prost platiti CEOs din tot sectorul de tehnologie din Marea Britanie. Nu am o problema cu asta, pentru ca interesele mele materiale nu au fost niciodată motorul dorinței de a porni un business. Acestea fiind spuse, nu pot sa nu zambesc la ideea ca as fi un tanar milionar, in conditiile in care, din fericire, nu sunt decat un tanar antreprenor.

Sunt recunoscator pentru atentia acordata de catre presa din Romania pentru Brainient, si ma bucur ca cea mai mare parte dintre informatiile prezentate despre noi sunt corecte: avem clienti in 20 de tari, suntem lideri de piata in Marea Britanie si avem cel mai bun produs din industria de interactive video advertising din Europa. Dar recunosc ca mi-ar placea ca in loc sa fie vehiculate sume fabuloase care, stiu bine, fac rating, sa se vorbeasca despre faptul ca cele mai mari televiziuni din Europa folosesc o tehnologie construita in Romania de o echipa de romani talentati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s